zondag 23 oktober 2022

Hardlopen voor wielrenners | Rustig opbouwen is dé tip!

De laatste jaren zie je steeds meer wielrenners hardlopen. Bekende namen zoals Tom Dumoulin, Wout van Aert, Tom Pidcock, Remco Evenepoel, Primoz Roglic en Adam Yates gaan soms te voet.

Niet alleen in de herfst of winter, nee zelfs in de zomer. Een hardlooptraining kost minder tijd, het is vaak minder koud. Ook is het geen probleem als het een beetje miezert/regent. Tot slot train je ook je hart-longsysteem.

In het Limburgse hebben we in het verleden prima voorbeelden. Zo stapte Roger Smeets -in navolging van zijn vader Sjaak (zie foto rechts) - al enige tijd geleden over op het hardlopen. En met succes!
We informeerden daarom maar eens bij de ervaringsdeskundige Sjaak Smeets voor enkele tips.

Sjaak Smeets: “Aanleg is belangrijk. Zowel Roger (zie foto links) als ik hadden het geluk en het talent om het wielrennen en het hardlopen te combineren. Direct na afloop van het wielerseizoen begon ik met hardlopen en binnen een paar weken wonnen we onze wedstrijden. Roger begon al als 5-jarige en was bij de jeugd al bij de betere van Nederland . Op zijn vijftiende is hij wielrenner geworden en is uiteindelijk prof geworden. Uiteindelijk werd hij meerdere malen Nederlands kampioen duathlon, Ook als hardloper bereikte hij de landelijke de top bereikt. Dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Het gaat vooral om aanleg en gezond verstand dus heel rustig die overgang maken door gebruik van kruisbestuiving dus blijven fietsen naast het lopen. Zo kun je meer omvang trainen en blessures voorkomen.”

Ben je van plan om je loopschoenen aan te doen, let dan vooral op onderstaande vijf basistips!

1. Héél rustig opbouwen is noodzakelijk

Dé reden waarom hardlopen bij fietsers vaak tot blessures leidt is dat je vaak te snel opbouwt. Als je in de zomer op de fiets een goede conditie hebt opgebouwd, dan is het qua conditie niet moeilijk om een half uur hard te lopen. Je rug, enkels, knieën, heupen en spieren denken daar toch echt anders over. Begin gewoon met een minuut hardlopen, afgewisseld met een minuut wandelen. Ja, we weten dat je dan het gevoel hebt dat je niks doet, maar het is écht de beste manier. Bouw iedere week uit naar meer minuten.

Schokbelasting: ook na een paar weken is je lichaam nog niet gewend aan de schokbelasting van het rennen. Er zijn tal van voorbeelden hoe het níet moet.

2. Loop alleen met goede schoenen

Laat je goed adviseren in een hardloopwinkel en kies voor goede schoenen met voldoende demping. Hardlopen op schoenen die voor jou niet geschikt zijn, is een garantie op blessures.

3. Vergeet niet om spierversterkende oefeningen te doen

Je spieren, pezen en gewrichten moeten wennen aan de impact van hardlopen. Ze moeten je eigen lichaamsgewicht opvangen en krijgen flinke klappen te verduren. Doe daarom extra oefeningen om ze te versterken. Squats, lunges, planken en de bekende superman zijn oefeningen die goed kunnen helpen. Met een beetje google-werk vindt je prima suggesties op het internet.

4. Blijf fietsen en wissel het af met de looptrainingen

Als je de overstap maakt naar het hardlopen en ons advies over het rustig opbouwen ter harte neemt, zal je merken dat je qua trainingsvolume inlevert met hardlopen. Blijf daarom ook op de fiets stappen om je basisconditie op peil te houden en af en toe een goede intervaltraining te doen.

5. Overdrijf niet, 2 á 3 maal per week is voldoende

Ga niet twee dagen achtereen hardlopen. Begin met maximaal twee keer per week en bouw dat uit naar maximaal drie. Trek soms ook even wat meer dagen je hardloopschoenen niet aan, om je lichaam echt even goed te laten herstellen. Schrijf je dus voorlopig (nog) niet in voor een hardloopevenement, hoe groot die verleiding ook is! Stap gewoon weer even wat vaker op de fiets.

Vragen?
Heb je een specifieke vraag? Stel ze in het contactformulier of reageer op het bericht.