dinsdag 25 oktober 2022

Thijmen Hendrikx (12) doet in drie disciplines mee om de prijzen

De 12-jarige Thijmen Hendrikx uit Reuver werd op 24 september Nederlands kampioen mountainbike in de jeugdcategorie 5. In Oldebroek was de Reuvernaar bijna één minuut sneller dan de concurrentie. Hij nam door het snelle start de wedstrijd van dertig minuten in handen en gaf zijn belangrijkste tegenstrever Beer van Beurden het nakijken.

Drie disciplines
Hoewel hij het liefst op de mountainbike stapt, zien we Thijmen ook aan het werk in wegwedstrijden en zelfs in het veldrijden. Overwinningen haalt hij binnen in alle disciplines. In 2022 won hij drie wedstrijden op de weg, waaronder de belangrijke Kleeberg Challenge en de thuiswedstrijd in Reuver. Ook won hij zilver op het NK. Daarnaast nog acht zeges op de MTB, inclusief het totaalklassement in de landelijke jeugdcompetitie. Op 15 oktober won hij ook in Oisterwijk een veldrit. In de Limburgse wintercompetitie stond hij de laatste jaren eveneens vaak op het hoogste schavot.

Twee maal trainen en één wedstrijd per week
De tiener begon op 7-jarige leeftijd met fietsen. In de beginfase stond hij nog niet iedere week aan de start. Bij de 9- en 10-jarigen stond er iedere week een wedstrijd op het programma. Het doel voor 2022 was simpel. Thijmen: “Het plan wan om één maal mijn concurrent, Beer van Beurden te verslaan. En dat lukte al vrij snel. In één van de eerste wedstrijden lukte dat al. En het bleef ook niet bij deze ene keer.”
De renner, die lid is van Cycling Team Limburg, traint twee maal per week (of in Venlo of in Panningen) en neemt in het weekend deel aan een wedstrijd. Na het behalen van zijn nationale titel, een belangrijke mijlpaal, kreeg hij veel felicitaties. Maar om nu al in de toekomst te kijken, lijkt vrij vroeg. Het plezier staat voorop. Toch droomt Thijmen wel eens van een mooie carrière en ziet in Mathieu van der Poel een voorbeeld. Zijn ouders begeleiden hem zo goed als het kan. Dat geldt ook voor zijn broertje Wessel, die twee jaar jonger is. En ook al mooie resultaten binnensleept.

“In de categorie nieuwelingen/junioren verwacht ik dat de begeleiding wat serieuzer gaat worden. Vanaf dit schooljaar fietst ik elke dag naar Blerick, naar het Blariacumcollege, waar ik les krijg. Iedere dag een half uurtje enkele reis. Toch weer 125 kilometer per week”, aldus Thijmen.

Zondag aan de start in 'zijn' Reuver
Komend weekend zal hij – bij wijze van uitzondering – twee maal aan de start staan van een cross. Er wordt zondag in de Limburgse crosscompetitie gereden in bosgebied De Bercken. Het parcours kent hij nog niet, maar zal waarschijnlijk weinig afwijken van de laatste jaren: een omloop op snelheid, maar ook met technische passages.

Naar het EK in Capriasca
Tot slot laat Thijmen weten dat hij in 2023 deelneemt aan de Europese titelstrijd mountainbike in het Zwitserse Capriasca. Hij neemt deel aan de individuele wedstrijd, als ook aan de teamwedstrijd. In deze Teamrelay krijgt hij gezelschap van Beer van Beurden en Zoë Brakke. Zoë is afkomstig uit Staphorst en is Nederlands kampioen mountainbike bij de meisjes.