maandag 8 mei 2023

CSU XCC & XCO Challenge op Watersley (MTB)

Het Sports & Talentprak Watersley stond het afgelopen drie dagen in het teken van de CSU XCC en XCO Challenge. Het programma kreeg zijn eerste shortraces op de vrijdag. Op de zaterdag de jeugd wedstrijden in het kader van de Landelijke Jeugd Competitie en ook een wedstrijd voor de amateurs en masters.

De derde en laatste dag was grotendeels gereserveerd voor de UCI wedstrijden. De categorieën: Elite, Beloften en Junioren (M en V). Ook voor de Nieuwelingen was er startgelegenheid.

Shortrace (XCC)
Hierover heb ik al een kort bericht geplaatst. 

Jeugd
Voor de jeugd was dit alweer de zesde wedstrijd in de LJC. Na Oosterhout, Oldebroek, Berlicum, Oldenzaal, Wijster (VAMBerg). De komende weken volgen nog de koersen in Arkel, Oss, Bergschenhoek, Wijchen, Emmen, Venlo en Apeldoorn.

We mochten de volgende winnaars huldigen. Enkele vertrouwde winaars, maar ook een paar verrassingen.
Jongens: Timon van Engelenhoven (Cat.1); Jelte van der Leer (Cat.2); Thimo Goossens (Cat.3); Xavi Hachmang (Cat.4); Erik Bikker (Cat.5); Tijl Vanhaverbeke (Cat.6) en Rens Kalsbeek (Cat.7).
Meisjes: Anna van Beurden (Cat.1); Lizzy Brakke (Cat.2); Cheyenne van der Meer (Cat.3); Quinty Keijzer (Cat.4); Lisa Brouwer (Cat.5) en Zoë Brakke (Cat.6)

De andere winnaars van de dag waren de Belg Kurt Tempst (M50+); Gerrit Delfosse (M40+); Gijs Derksen (M30+) en Mike Deutekom in de categorie van de Amateurs/Sportklasse.

UCI-koersen
De start op de zondag had twee kanten. Enerzijds heel veel deelnemers bij de U17 en U19 (M). De trend van de laatste weken zet zich door. Anderzijds moesten de 124 nieuwelingen opnieuw starten door een valpartij na 100 meter bij de eerste start. Uiteindelijk won de Belg Mathias de Keersmaeker voor Daan Bakelaar en Caden Jagt.

Junior Freek Bouten herhaalde zijn zege van de vrijdag in de XCC. Hij had duidelijk een sterke dag te pakken. Al snel nam hij de leiding, om deze niet meer af te staan. Hij had op de streep 1:05 minuten voorsprong op Belg Sverre van Lee en veldrijder Yordi Corsus.

Women Elite
Voor de vrouwenwedstrijd plenste het behoorlijk. Het parcours verandere op sommige stukken in een ware glibberpartij. Puck Pieterse en Anne Tauber wisselde constant van positie op de eerste en tweede plaats. Uiteindelijk was het Tauber, die won met elf seconden voorsprong. Tauber was bijzonder te spreken over het parcours en de 'battle' met Pieterse. Ze genoot zichtbaar. Wereldkampioen veldrijden, Fem van Empel werd derde (op bijna drie minuten). Julia van der Meulen en Mae Cabaca wonnen bij de junioren en nieuwelingen (V).

Men Elite
Tot slot stond er bij de Elite mannen geen maat op Pierre de Froidmont. De Belg uit het Orbea MTB-team had vanaf ronde één de juiste focus en fietste onbedreigd naar de overwinning. Hij had een voorsprong van 2:18 minuten op de Let Martins Blums en twaalf seconden meer op de Belg Clement Horny. De Nederlanders in de top tien: 4. Tom Schellekens, 5. Chris van Dijk, 7. Milan Vader, 9. David Nordemann.