zondag 28 mei 2023

Veel Limburgers actief in buitenlandse koersen (+ updates)

Vanaf woensdag koersen veel Limburgers een verschillende UCI-wedstrijden in het buitenland. Hieronder heb ik ze verzameld. Ik zal dit bericht tot en met aanstaande maandag 29 mei steeds aanvullen met recente resultaten.

LOTTO Thüringen Ladies Tour (2.Pro) + laatste update 28/5/23 16:48 uur
Nadat Mischa Bredewold en Lorena Wiebes al de gele leiderstrui droegen, won de Belgische Lotte Kopecky de 6-daagse Duitse etappewedstrijd LOTTO Thüringen Ladies Tour. In de slotrit boog ze een achterstand van vier seconden om in een voorsprong van 35 seconden. Quinty Schoens (zie foto) uit Stein eindigde als 17e in het eindklassement op 1:54 minuten. In de laatste etappe werd ze tiende op 34 seconden van Kopecky. Ploeggenote Pien Limpens vinden we terug op plek vierenzestig op 41:34 minuten. De ploeg van de beide Limburgers, Parkhotel Valkenburg finishte als zevende op de eerste dag in de ploegentijdrit. Schoens was iedere dag bij de beste 25 en reed vooral op de tweede dag een opvallende koers. Na een aanval van vijftig kilometer werd ze op tien kilometer van de meet opgeslokt door het peloton. Haar beste klassering was dus de tiende plaats in de 125 km lange slotrit naar Mühlhausen. 
RideLondon Classique (2.WWT) + laatste update 28/5/23  20:19 uur
DSM-renster Charlotte Kool won de eerste en derde etappe en zo dus ook het eindklassement in de RideLondon Classique. Ze was op beide dagen de snelste in een uitgedunde groep. Chloe Dygert won de tweede etappe en werd tweede in het klassement. Teuntje Beekhuis werd daarin zevende. Scarlett Souren uit Meerssen werd in de drie ritten achtereenvolgens 82e, 78e en 77e. In de het klassement werd de Zuid-Limburgse uiteindelijk 75e op 15:18 minuten. 

Tour of Norway (2.Pro) + laatste update 29/5/23 18:34 uur
Intermarché-Circus-Wanty renner Mike Teunissen werd gisteren achttiende in de tweede etappe, die werd gewonnen door Sven Nijs. Vandaag 26e in de derde en laatste rit. Vrijdag won hij de eerste etappe in de Ronde van Noorwegen. Hij klopte de Deen Andresen en de Belg Jordi Meeus in een sprint van zo'n vijftig renners op een hellende strook. Op de eerste dag werd hij 45e in de proloog over 7,4 kilometer. Hij verloor 1:11 minuten op de Engelse winnaar Ben Tulett. In het eindklassement eindigt Teunissen als 19e op 1:05 van winnaar Ben Tulett.

Alpes Isère Tour (2.2.) + laatste update 28/5/23 18:15 uur
Op de vierde dag nam de Belg Lennert van Eetvelt de gele leiderstrui over van de Fransman Clément Carisey. De Belg won zowel de 4e als de 5e en laatste rit met grote overmacht. Tijmen Graat uit Maashees werd vijfde op de vierde dag op 1:11 minuten. In het eindklassement neemt de Jumbo-renner de 13e plaats in op 11:44 minuten. Metec renner Jordan Habets verdween op de derde dag uit de top van het klassement. Habets werd na zijn overwinning in de eerste etappe en de 17e plaats in de tweede rit uiteindelijk 50e in het algemeen klassement. 

Orlen Nations Grand Prix (2.Ncup) + laatste update 28/5/23 14:51 uur
In het eindklassement werd Wouter Toussaint 65e op 22:12 minuten van winnaar Gal Glivar. In de eerste etappe werd hij 20e. In de tweede etappe kwam hij ten val. Toussaint: "Inderdaad, ik viel in de laatste afdaling. Een Noor viel voor me rond de tiende positie. Redelijk goed gevallen weliswaar, dus kon heelhuids finishen. Maar het klassement is naar de vaantjes. Ik hoop nog op een mooie dag-uitslag." In de zaterdag rit verspeelde hij 51 seconden en in de slotetappe meer dan elf minuten. 

Tour de Feminin (2.2) + laatste update 28/5/23 15:23 uur
De Grouwels-Watersley R&D ploeg uit Sittard heeft deze dagen gekozen voor de 4-daagse Tour de Feminin. In de openingstijdrit over 12,6 km werd Ellie Parry 24e. Zij werd echter samen met Ida Mechelenborg Krum wat ziekjes en stapte uit de wedstrijd op de tweede dag. Dorka Jordán werd in de derde etappe 18e op zes seconden van de Poolse winnares Wlodarczyk. Door maagklachten ook zij niet meer van start in de laatste rit.
Het algemeen klassement werd gewonnen door de Oekraïnse Olha Kulynych. Verdere uitslag: 46. Kiara Lylyk (Can) op 11:18; 70. Jenaya Francis (Can) op 22:45 en 87. Karlijn Koops (Ned) op 38:33.