zaterdag 1 april 2023

Volta Limburg Classic voor Bredewold (V) en Kaden Groves (M)

Mischa Bredewold, renster van de Limburgse formatie SD Worx ging op 14 kilometer van de streep in de aanval en werd niet meer teruggehaald.

Zware omstandigheden
De rensters kregen te maken met zware omstandigheden in de voormalige Hel van het Mergelland. De vele regen, de harde wind en een totaal van twaalf beklimmingen maakten er een slopende koers van. De rensters van SD Worx verschenen met een sterk blok aan de start en probeerden de koers hard te maken.

Ideaal moment
Ploeggenoten Femke Markus en Anna Shackley gingen er vandoor en bouwden een mooie voorsprong op. Het peloton had veel moeite om de rensters te grijpen. Pas op 15 kilometer van de streep, bovenop de beklimming van Moerslag, werden Markus en Shackley ingelopen. Terwijl haar ploeggenotes werd ingegrepen, pakte Mischa Bredewold het ideale moment. Ze ging in de aanval en wist direct een aanzienlijk gat te creëren.

Lokale ronde
Bij het ingaan van de ronde in Eijsden had Bredewold al een voorsprong van een halve minuut, waardoor ze al ruim voor de finish kon genieten van haar zege. Daarachter sprintte teamgenote Lonneke Uneken naar de tweede plek en de Zwitserse Noëlle Rüetschi eindigde als derde. Iris Timmermans (Bingelrade) werd de beste Limburgse op de zevende plaats.
Verder: 15. Pien Limpens (Obbicht); 27. Scarlett Souren (Meerssen) en 33. Karlijn Koops (Team Watersley).

Mannen: Kaden Groves sterker dan duo Lotto Dstny

Groves liet de hele koers al zien dat hij over ijzersterke benen beschikte en was duidelijk de snelste in de sprint in de Diepstraat in Eijsden. Nederlands kampioen Pascal Eenkhoorn completeerde het podium.

Verkeerde afslag

Met 35 beklimmingen in het parcours was er een zwaar parcours voor de mannen bij de Volta Limburg Classic. Onder meer de Bemelerberg, Gulperberg en Camerig moesten de renners meerdere keren bedwingen. De weersomstandigheden maakten de koers nog een stuk zwaarder. De rit werd kort na de start stilgelegd omdat een groep renners verkeerd reed. Nadat alle verschillen snel waren hersteld door de organisatie, ontstond een kopgroep van twaalf renners.

Grote namen
Op zo'n 85 kilometer van de finish gooide Lotto Dstny de knuppel in het hoenderhok. Nederlands kampioen Pascal Eenkhoorn trok hard door op de beklimming van Bruisterbosch en wist met enkele andere renners de oversteek te maken. Op de Loorberg, kort na de samensmelting, werd opnieuw hard doorgetrokken. Daardoor ontstond een kopgroep van vier renners met grote namen: Pascal Eenkhoorn, Maxim van Gils, Kaden Groves en Rune Herregodts. Het kwartet reed een voorsprong van ongeveer een halve minuut bij elkaar.

Moerslag
Dat kwartet werd later een trio toen Herregodts niet meer het tempo kon volgen van zijn medevluchters. Eenkhoorn, Van Gils en Groves bleven goed samenwerken, waardoor het verschil groter werd. Op 20 kilometer van de streep plaatste Groves een aanval op de beklimming van Moerslag. Van Gils kon aanhaken, maar Eenkhoorn moest het duo laten gaan. In de straten van Eijsden bleven Groves en Van Gils samen waardoor een sprint de beslissing bracht. Daarin moest Groves op kop beginnen, maar was hij duidelijk de sterkste. Van Gils werd tweede en Eenkhoorn finishte als derde.

Limburgers DNF met uitzondering van Vader
Milan Vader uit Sittard kwam als 34e over de streep. Wouter Toussaint, Stijn Daemen, Jordan Habets, Nils Sinschek en Lars Quaedvlieg haalden de eindstreep in deze barre Volta Limburg Classic helaas niet.

Bron: 1Limburg/Sport
Volledig artikelen (inclusief video) mannen en vrouwen