donderdag 17 november 2022

Wielerboeken voor onder de kerstboom

Pedaalridders van de Peel, door Rien van Horik

In zijn jeugdjaren droomde microfonist Rien van Horik (Someren) er wel eens van om ooit zelf een wielerboek te schrijven. Toen hij in 2020, zoals gepland, stopte met zijn onderwijswerkzaamheden deed hij dat om zich te kunnen richten op wielerpresentaties. Op die manier kon hij in het “stille” winterseizoen gezellige wieleravonden verzorgen over de wielersport in zijn regio. Er waren al contacten gelegd met toerclubs, wielerclubs, vriendengroepen, wielerorganisaties en heemkundeverenigingen.

Hoewel het in de bedoeling lag om het boek uit te brengen, kwam alles in een stroomversnelling. Als  “bezigheidstherapie” heeft hij de coronaperiode vooral gebruikt om het boek te schrijven. Zijn broer Bart heeft ontelbare uren besteed aan de vormgeving van het boek. Het wielerboek is in juni 2022 gepresenteerd. De verkoopprijs bedraagt € 22,50 (exclusief verzendkosten).

Op veel plaatsen verkrijgbaar
Op dertien plaatsen in Limburg en Brabant kunt u het boek kopen. Ook kunt u het 252 pagina’s tellende boekwerk bestellen. Kijk hier voor mee info.

Het boek bevat bijna 700 foto’s en beschrijft de wielerhistorie van bijna vijftig dorpen en steden in grofweg de driehoek Weert-Helmond-Venray vanaf het einde van de negentiende eeuw tot nu. Ook zijn er meer dan 120 geschreven “Wielerportretten” in het boek te vinden.

Mathieu Cordang | de Onverschrokkene, door Jac Croonen

Meer dan een eeuw na zijn wielercarrière is er in de zomer van dit jaar alsnog een boek over wielerpionier Mathieu Cordang uitgegeven. De uit Swalmen afkomstige Cordang won in zijn wielerloopbaan bijna alle grote wedstrijden. Daaronder waren 18 klassiekers van meer dan 300 kilometer. Ook waren in die tijd recordwedstrijden erg populair. In 1898 werd Cordang wereldrecordhouder 24 uur met een afstand van 1030 kilometer. Dat leverde hem de bijnaam 'ReCordang' op.

Sneller dan de trein

Cordang was ook altijd te vinden voor een goede stunt. Zo ging hij in 1896 de weddenschap aan dat hij sneller was dan de trein tussen Maastricht en Roermond. Cordang hield woord en versloeg de trein met zeven minuten verschil.

Eindelijk een boek over Cordang
Kleinzoon Stan Cordang, eveneens uit Swalmen, die zijn opa niet in levende lijve heeft gekend, verzamelde alle uitslagen, oorkondes en medailles van de wielerpionier. Schrijver Jac Croonen heeft er informatief en rijk geïllustreerd boek van gemaakt.
Klik hier om het boek te bestellen.

Wieler scheurkalender 2023

De Wielerklassiekers? Tour de France? Tom Dumoulin? Ronde van Italië? Er is zoveel te vertellen over de wielersport. Spannende demarrages, team tactieken, de geheimen van het peloton.

Je leest op elke pagina een kort verhaal. Over Parijs-Roubaix, de Tour de France, de Giro d'Italia. Team Jumbo-Visma, DSM en SD Worx. Markante anekdotes uit de wielerklassiekers, de grote ronden en het wereldkampioenschap. Verhalen van vroeger en nu. Over Hennie Kuiper en Demi Vollering. Over de grootste internationale successen, maar ook over wielrennen dichtbij huis.

De wielersport heeft een rijke historie en Nederland presteert op alle olympische disciplines buitengewoon sterk. En niet te vergeten ook in het veldrijden. Met deze scheurkalender lees je telkens leuke nieuwe anekdotes en haal je herinneringen op die aansluiten bij de wedstrijden die op dat moment verreden worden. Scheur jezelf door een nieuw wielerseizoen, van de GP Sven Nys via de Omloop Het Nieuwsblad, de Tour de France en de Ronde van Lombardije tot het NK Baan.

Wacht daarom niet en bestel de kalender hier.