maandag 13 maart 2023

Limburg krijgt ook NK Wielrennen voor junioren en nieuwelingen

Het Nederlandse Kampioenschap wielrennen op de weg voor nieuwelingen (U17) en junioren (U19) wordt in het weekend van 24 en 25 juni verreden op de grens tussen de gemeentes Voerendaal en Gulpen-Wittem. Eerder werd al bekend dat het NK wielrennen voor de profs deze zomer na tien jaar weer in Limburg wordt verreden, en wel in hetzelfde weekend.

Klimparcours rondom de Fromberg
De nieuwelingen en junioren, zowel jongens als meisjes krijgen een pittig parcours voorgeschoteld op een parcours van 7,5 kilometer. Iedere ronde worden maar liefst 134 hoogtemeters overwonnen. Dat maakte de organiserende stichting Kleeberg Cycling Challenge (KCC) vanmiddag bekend tijdens een perspresentatie op Wijndomein Fromberg  ,,Een flinke uitdaging voor de renners’’, aldus de organisatoren. De hellingen in het parcours zijn de Fromberg (iets meer dan 1 kilometer a 5%) en de Ribbelheideweg (1 kilometer aan 5,2%, zie grafiek rechts). Deze laatste is relatief onbekend, maar wel een echte scherprechter.

Samenwerking tussen Voerendaal en Gulpen-Wittem
,,Al jaren willen we een NK in Zuid-Limburg houden’’, vertelt Robert Loozen, voorzitter van de Stichting KCC, die jaarlijks de Kleeberg Challenge en Kleeberg Cross in Mechelen organiseert. ,,Vele opties passeerden in die tijd de revue. Samen met de gemeenten Gulpen-Wittem en Voerendaal is uiteindelijk voor dit parcours gekozen: één waar de klimmers hun hart zonder meer op kunnen halen!’’ De start en finish zijn op de pas gereed gekomen nieuwe fietsverbinding tussen Parkstad en het Heuvelland, op de Vrakelbergweg (‘ruilverkavelingsweg’), precies op de grens van de gemeenten Voerendaal en Gulpen-Wittem. Hier hebben de gemeenten een vrijliggend dubbel fietspad gerealiseerd.

NK-jaar Limburg
Het jaar 2023 wordt een echt NK-wielerjaar voor Limburg, kijk hieronder:

  • 26 maart NK Para-cycling in Beek;
  • 24/25 juni NK Profs M/V (Sittard);
  • 24/25 juni NK Nieuwelingen en Junioren M/V (Voerendaal en Gulpen-Wittem);
  • 2 juli NK BMX in Venlo;
  • 10 september NK Gravel in Banholt en
  • 8 oktober NK Mountainbike Marathon in Eijsden.
Milan van Wersch, manager van het platform Limburg Cycling: ,,Het was geen doel om al die NK’s naar Limburg te halen, maar dat het nu zo uitpakt maakt dit natuurlijk wel een bijzonder jaar voor onze provincie’’.

Organisatiecomité met veel ambitie
Met het NK is voor de Stichting KCC weer een droom in vervulling gegaan. ,,Maar onze ambitie houdt nog zeker niet op!’’, zegt Robert Loozen. Dit jaar organiseert de stichting haar 11e editie van de Kleeberg Challenge, een nationaal wegcriterium voor jeugdrenners en nieuwelingen/junioren Deze wedstrijd is op zaterdag 6 mei. Daarnaast is 16 en 17 september de 2e editie van het Kleeberg Cross weekend rond de Mechelse sportvelden waarbij op zaterdag een internationale UCI-cyclocross en op zondag een nationale cross. Kortom, een organisatiecomité wat dus flink aan de weg timmert.