woensdag 1 maart 2023

Nieuwe uitdaging voor veldrijdster Femke Gort

Vanaf vandaag zal veldrijdster Femke Gort uit Echt deel uitmaken van de ploeg Proximus – AlphaMotorhomes – Doltcini CT. De nog maar 19-jarige Gort zal haar huidige team Pissei – Groep T.O.M. na twee seizoenen verlaten.

Ze maakte het nieuws vandaag bekend. ‘Ik wil inderdaad proberen in een nieuwe omgeving verder te groeien. Het aanbod van de nieuwe ploeg voelde gelijk goed aan. Mijn hoofddoel blijven de cross, maar ik kan nu ook op de weg aansluiten. Hieraan zal ik vooral deelnemen als voorbereiding op het crossseizoen. In het veld gaan we op Ridley fietsen rijden. Op de weg zijn het de Italiaanse C.B.T.-fietsen. Ook dat is weer een stapje hoger en professioneler. Binnen onze ploeg zijn Loes Sels, Julie Roelandts en Jinse Peeters onze speerpunten. Ook nieuw in onze formatie is de Duitse Judith Krahl. Zij werd dit jaar Duits kampioen, 11e op het EK in Namen en 8e op het WK in Hoogerheide. Zelf hoop ik natuurlijk ook aan te sluiten bij deze meiden. Al blijft een stukje plezier ook wel voorop staan. Op het trainingskamp begin februari in Altea voelde ik me snel thuis. Net zoals bij team Pissei, gaat het ook hier wel om een vriendenploeg.’

Ook nieuwe trainer
Femke studeert op dit moment HBO-Sportmarketing in Tilburg.  Ze heeft gekozen voor de specialisatie Commerciële economie, meer gericht naar sport. Als tweede jaars belofte zal ze dus haar opwachting gaan maken in het nieuwe team. Als veldrijdster zal ze dus nog twee winters uitkomen in de categorie U23. Gezien haar leeftijd en ervaring moet het zeker mogelijk zijn om progressie te boeken. Vanaf vandaag zal ze ook samenwerken met Martijn Kusters. De Limburger is master in de Bewegingswetenschappen en begeleidt beloftevolle renners en rensters. Hij werkt voor Bakala Academy. De samenwerking is op individuele basis; Kusters werkt niet voor de ploeg.

Terugblik naar afgelopen winter
We kijken samen terug naar de afgelopen winter. Femke begon met een 10e plaats in de Kleeberg Cross in Mechelen, behaalde een overwinning en een tweede plaats bij een C2-wedstrijd in Zweden. Nam deel aan de wereldbekerwedstrijd op de Beekse Bergen en werd 17e in Ruddervoorde. Ze zette op 15 januari in het modderige Zaltbommel een punt achter haar winterseizoen met een 7e plaats bij de meiden U23.

'Wisselvallig seizoen'
Femke: ‘Het seizoen was wisselvallig. In het begin van het seizoen liep het eigenlijk goed, met een paar prima uitslagen. Met als hoogtepunt mijn eerste zege in de cross in Zweden. Vanaf begin november stagneerde het en werd het minder (periode EK Namen en wereldbeker Beekse Bergen). Dus we zijn op zoek gegaan naar de reden. Uit bloedonderzoek bleek snel een eiwittekort. Ik ben vegetariër, dus mogelijk heeft het één met het andere te maken. Door aanpassingen in de voeding liep het weer wat beter. Het plezier ben ik echter nooit verloren. Nadat ik na het NK niet meer in aanmerking kwam voor een selectie naar het WK, ben ik na het kampioenschap in Zaltbommel gestopt. Om me vooral de focussen op de nieuwe uitdaging.’

April en daarna
Gort zal in april wat kleinere koersen rijden op de weg. Waarna ze in mei – in overleg met de ploeg – mogelijk wat grotere wedstrijden gaat doen. Als alles goed verloopt, wil ze mogelijk haar weg campagne doortrekken tot het NK (eind juni). Na een korte rustperiode start een maand later de voorbereiding van de crossen. De wedstrijden staan dan alweer vanaf medio september te wachten.