maandag 6 maart 2023

Hardlopen kan je botten gezond houden

Een verhaal dat je wellicht niet verwacht tussen alle interviews, uitslagen en aankondigingen op deze blog. Maar wel belangrijk om het te delen.

Pas geleden werd er een nieuw onderzoek uitgevoerd door experts Sports & Exercise Nutrition, verbonden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (Academie Sport en Bewegen).

Onderzoek HAN
In dit onderzoek werd onderzocht hoeveel mannelijke en vrouwelijke profwielrenners broze botten hebben. Uit de resultaten bleek dat maar liefst 65 procent van de mannelijke en 45 procent van de vrouwelijke profwielrenners een slechte botgezondheid heeft. Ook 30 procent van de getalenteerde en 35 procent van de oud-profwielrenners heeft al ongezonde botten.

Advies sportarts
Sportarts Guido Vroemen pleit er dan ook voor dat wielrenners een aantal keer per week een rondje gaan hardlopen, om zo de botgezondheid te bevorderen. En dat geldt ook voor amateurfietsers. Het onderzoek laat zien dat personen die extreem veel fietsen vaak last van broze botten (osteoporose) hebben, simpelweg omdat ze hun botten niet genoeg belasten.

Twee maal 15/20 minuten
Natuurlijk zien we ook steeds meer (prof) wielrenners, die hardlopen. Twee maal per week 15 of 20 minuutjes zou al kunnen helpen. Lees ook mijn eerder bericht over de opbouw van de hardlooptrainingen.

Klik hier en bekijk het betreffende artikel van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.