vrijdag 3 maart 2023

Watersley R&D Cycling Teams met groot buitenlands gehalte

Op Plaza Watersley werden gisterenavond de Watersley Race & Development Cycling Teams gepresenteerd. Het gaat in deze teams vooral om jonge talenten in de categorie U19 (junioren) en U23 (beloften), aangevuld met een Offroad team.

De avond werd gepresenteerd door het duo Kleikers en van Mulken, die gedurende de avond spraken met Joop Petit, Boy Sanders, Wouter Toussaint en Milan van Wersch (Limburg Cycling). Ook de hoofdsponsoren Doltcini Sportswear, GEPLA en Grouwels Vastgoed kwamen aan het woord.

Offroad en junior-vrouwen (U19)
De avond begon met een groot aantal jeugdleden, vergezeld van een even zo groot aantal begeleiders (zelfs 17!), die allemaal zijn ondergebracht in het Offroad Team. Daarna was het de beurt de junior-vrouwen met hun ploegleider Bram Sevens.

Zusjes Holmgren
De bekendste rensters zijn wellicht de zusjes Isabelle en Ava Holmgren uit Canada. Zij werden in februari één en twee op het Wereldkampioenschap Cyclocross in Hoogerheide. (Helaas konden zij niet aanwezig zijn bij de presentatie, wel via een filmpje). Verder maken o.a. de volgende rensters deel uit van deze U19 formatie: de Nederlandse Esra Goossens, Isére Koster en Meadow Willems. Verder Aoife Bakovice (Ierland), Astrid Sorensen (Denemarken), Belinda Bailey en Keira Will (beiden Australië), Muireann Green (Nw Zeeland), de Belgische Sterre Hendrickx en Ina Nakken uit Noorwegen.Junioren (U19)
Als derde formatie verschenen de jongens van de U19-formatie. Zij zijn dit seizoen met zo’n 17 renners, onder begeleiding van Dennis Huenders. De ploeg heeft de Nederlander Thom van der Werff in zijn gelederen. Hij won vorig jaar verrassen de GP Bob Jungels. De ploeg bestaat verder uit de Nederlanders: Anco Ballif, Niels Brinkman, Ryan Gal, Floris Haverdings, Mees Vlot, Karst Hayma, Sam Holtke, Jelte Jochems, Tobias Kool en Ruud Junior Nagengast. Voor de buitenlandse inbreng zorgt Gusts Lapins (Letlandf), Eli Tregidga (Nieuw Zeeland) en Hugh Harvey (Australië).

Vrouwen U23 (beloften)
De druk bezochte avond werd afgesloten met de presentatie van de vrouwen U23. Ook weer een team van z’n dertien rensters, o.l.v. Bram Sevens. De namen: Yilla Threels, Carmen van der Veen, Pem Hoefmans, Lotte de Vries en Sophie von Berswordt (allen Nederland), Ngaire Akeroyd (Nw Zeeland), Ngaire Barraclough en Jenaya Francis uit Canada, de Deense Ida Krum, de Noorse Frøya Knox, de Letse Kitija Siltumēna, de Britse Ellie Parry, Arabella Tuck (Nw Zeeland), Kelsey van Schoor (Zuid-Afrika), Dorka Jordán uit Hongarije. Vooral in deze ploeg een grote mix van nationaliteiten.

Limburgs gehalte
De Limburgse inbreng kwam vooral van Joop Petit (foto rechts), de eigenaar van Watersley Sports & Talentpark, die de ‘grote’ man is en bijna alles mogelijk maakt. Zodat de sporters optimaal kunnen presteren en natuurlijk ook blijven wonen op Watersley. Opvallend was dat de sporters spreken over een Mini-Papendal. En dat is toch een groot compliment. Ook wordt hard gewerkt aan een samenwerking met Zuyderland ziekenhuis, zodat de sporters snel worden geholpen bij eventuele blessures.

Naast Petit vinden we ook Limburgers onder de stafleden. Ook de Heerlenaar Boy Sanders (foto links) heeft een belangrijke functie. Hij werkt als Head Performance & Talentontwikkeling en is verantwoordelijk voor de aansturing van de diverse Strength en Conditioning coaches. Inmiddels wordt hij omringend door een team met fysiotherapeuten, een psycholoog, bike-fitters en performance nutritionist David Cummins. Iets wat in 2022 als 'pilot' begon, maar inmiddels al enkele maanden wordt aangeboden aan de wielrenners.

Klaarstomen voor grotere teams
Tot slot blijft het voor iedereen, die binnen deze teams werkt, een doel om jongens en meisjes af te leveren aan één van de grotere teams. Vorig jaar lukte dat met: de Deense Mette Egtoft Jensen (Lotto Dstny Ladies), Wouter Toussaint (TDT-Unibet Cycling Team) en Sophie Zwaan (UAE Development Team). Zeker geen slecht resultaat!

Fotocredits: Vic Geerlings