zaterdag 15 juli 2023

Na zilver op EK, nu ook zilver op NK voor Bouten

Blericknaar Freek Bouten is vandaag tweede geworden op het Nederlands kampioenschap mountainbike voor junioren. Halverwege de wedstrijd in Oldebroek bleef hij over met Guus van den Eijnden. De Brabander nam in de laatste ronde een kleine voorsprong. Bouten behaalde daardoor niet alleen een zilveren plak op het EK, maar ook zilveren medaille op net NK. 

LIVE-BLOG NK MTB JUNIOREN 

Voorbeschouwing
Junior Freek Bouten heeft gisteren de omloop van 3,6 kilometer in Oldebroek verkend. In tegenstelling tot de internationale UCI Junior Series is het parcours minder zwaar. Er zijn wel verschillende, korte rock-gardens (zowel up- als downhill) en redelijk veel 'draaien-en-keren', dus aanzetten uit de bochten. De inzet van vandaag is het rood-wit-blauwe tricot.

Start
Om 16.00 uur zijn zo'n vijftig junioren gestart voor en wedstrijd over ongeveer 75 minuten. Bouten, die op de eerste startrij stond, heeft een vierde plaats ingenomen in de eerste ronde. Na een kwartier is er een kopgroep met vier renners met Keije Solen, Guus van den Eijnden en Jelte Jochems. En Freek Bouten dus. In de beginfase is het voor Solen, die het tempo aangeeft. Achteraan zien we vaak Jochems. Freek Bouten meldt zich op kop van de wedstrijd en versnelt al eens. Achteraan moet Jochems een gaatje laten, maar komt terug. Guus van den Eijnden blijft goed in het wiel van de tweede van het Europees kampioenschap.

Aanklampen Freek; valpartij Jochems en Solen
Vader Arno meldt dat Freek het zwaar heeft en als vierde rijdt. Inmiddels zijn Solen en Jochems gevallen en hebben leider Guus van den Eijnden en Freek Bouten een kleine voorsprong. Dit na veertig minuten koers.
Tien minuten later heeft het leidende duo acht seconden voorsprong op Keije Solen en 25 tellen op Jelte Jochems.

Slotfase
Keije Solen verliest steeds meer terrein. Met nog twee ronden voor de boeg lijkt het gevecht tussen goud en zilver te gaan tussen Guus van den Eijnden (oftewel 'Fast Guuske') en Freek Bouten. De bel voor de laatste ronde klinkt voor de twee. Nog 3,6 kilometer.....
Van den Eijnden nog steeds in de 'lead'. Freek blijft volgen, maar op een meter of tien. Het blijft een spannende strijd. Guus heeft in de laatste ronde een voorsprong genomen. Het verschil is zes seconden tussen de twee. En deze volgorde blijft tot aan de finish. De nieuwe Nederlandse kampioen is Guus van den Eijnden, met een tweede plaats voor Freek Bouten.

Reactie van Freek

"Het was een flinke battle voor de overwinning in de laatste ronde met Guus (van den Eijnden, red.). In die slotfase haalt Guus mij in op een stuk waar het twijfelachtig is of het wel ging. En liep het fout voor mij, waardoor ik een gaatje moest laten. En wat me uiteindelijk ook de overwinning kostte
", aldus Freek.