vrijdag 14 juli 2023

Wielerbaan Venlo wordt ‘Mathieu Cordang-wielerbaan’

In december van vorig jaar meldde ik al dat Stan Cordang uit Swalmen en Lammert Visscher zich hard maakte voor het eerherstel van de wielrenner Mathieu Cordang.

Stan Cordang is de kleinzoon en Visscher is getrouwd met de oudste kleindochter van Mathieu. De in Maasbree geboren Cordang staat echter nergens in de boeken als winnaar. Het Olympische comité kende deze niet toe omdat hij beroeps zou zijn.

Mathieu Cordang
Mathieu Cordang werd geboren op 6 december 1869 en overleed op 24 maart 1942 op 72-jarige leeftijd. Hij won op de Olympische Zomerspelen van Parijs in 1900 drie medailles: goud op 24-uurs race en de 3 kilometer en ook nog eens zilver op puntenkoers over 10 kilometer.

Wielerbaan Herungerberg
Het duo Cordang en Visscher deed een verzoek bij de gemeente Venlo om de wielerbaan op de Wieleromgeving Herungerberg in Venlo te noemen naar Mathieu Cordang. Hij was vroeger zeer actief op de wielerbaan ‘de Baan’ in Venlo. “Dat zou een mooi gebaar zijn”, aldus Stan Cordang

Na overleg met de Stichting Wieler- en Skateomgeving Herungerberg en de Gemeente Venlo kregen de nazaten van Cordang een goedkeuring. Op 25 september (15:00 uur) zal de wielerbaan van de 740 meter (zeg maar de grote wielerbaan) in Venlo worden omgedoopt in de ‘Mathieu Cordang wielerbaan’.

Terug in de geschiedenis

Een korte link naar Cordang en de wielerbaan in Venlo. Op 28 september 1894 won Cordang een koers van de Venloosche Wielrijders Club op de wielerbaan van Venlo. Hij deed destijds vooral mee aan wedstrijden op de weg. Maar die dag stond hij aan de start van een 6-uurs wedstrijd en fietste 185 kilometer en 580 meter. In deze wedstrijd – waarin hij rustig begon – verbeterde hij alle records over één, twee, drie, vier, vijf en zes uur. Slechts 500 (!) toeschouwers waren getuige van deze bijzondere prestatie. In België en Frankrijk keken ze met grote verbijstering naar deze nieuwe records.

NOC*NSF Onderzoek afgerond
Stan Cordang: ‘Uit documentatie blijkt dat mijn opa nooit een Olympische medaille heeft ontvangen. Sterker nog, nooit zijn erkend. We hebben daarom een brief gestuurd aan de NOC*NSF en aangedrongen op een onderzoek. Inmiddels is de familie uitgenodigd voor een bijeenkomst in september. Dan zal NOC*NSF de wielrenner eren voor zijn prestaties in een speciale meeting in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Ook Harrie Meijers (winnaar 2000 meter sprint en tandem over dezelfde afstand) wordt dan geëerd. De NOC zoekt wel nog contact met de nazaten van Meijers, die vroeger in Maastricht woonachtig was.