vrijdag 2 december 2022

Arne Jacobs (Meerssen) vierde op NK E-Racing

Het rijden van digitale wedstrijden is de laatste jaren steeds populairder geworden. Zo zijn er renners die via Zwift de weg naar de WorldTour hebben gevonden. Gisteren is het Nederlands kampioenschap E-Racing gehouden en dit was tevens de kwalificatie voor het WK E-Racing dat in februari 2023 zal zijn.


Wedstrijd

De wedstrijd over 39 kilometer werd verrreden op de Hilly Route in Watopia. De finish lag bovenop de 900 meter lange Hilly KOM. De wedstrijd bleef lang gesloten, slecht enkele kleinere groepjes kregen een minimale voorsprong. In totaal namen 83 deelnemers deel aan dit tweede NK, dat om 20.00 uur werd gestart. De vrouwen reden al eerder, om 18.30 uur.

In de slotfase werden de prijzen verdeeld in een lange eindsprint, waarbij Pim van Diemen de winnaar werd. Er namen ook negen Limburgers deel aan dit NK. Van Diemen kwalificeert zich daarmee voor het WK E-Racing.

Uitslag: 1. Pim van Diemen (Amsterdam); 2. Tibor Zwaan (Egmond Aan Zee); 3. Rick Ottema (Leeuwarden); 4.Arne Jacobs (Meerssen); 9. Luuk Herben (Gronsveld); 17. Jacek Karluk (Maastricht). De andere Limburgers waren: Bruce Rayer (Baarlo), Bram Verwey (Maastricht), Niels Heldens (Heythuysen), Dennis Ernst (Kerkrade), Max Schrauwen (Maastricht) en Victor Maessen (Munstergeleen).

Bij de vrouwen won Loes Adegeest vóór Eva van Agt (Maastricht) en Maaike van der Plas

Reactie Bruce Rayer
Bruce Rayer uit Baarlo kon de wedstrijd helaas niet uitrijden.

Bruce: “Mijn direct drive smart trainer sloeg op hol en toen was het over. Dit komt mijn inziens omdat de KNWU de trainer difficulties op 100% zet. En dat kunnen veel trainers niet aan. Ik baal als een stekker! Ik heb hier écht naar toegeleefd en stond derde in de ranking achter Jacek Karluk en Robert Vicic. Dinsdag won ik nog de WTRL League, één van de zwaarste competities. Écht klote.”

Spelregels
Je kon dus deelnemen vanuit je eigen huis, mits je voldeed aan de lijst met (strenge) voorwaarden. Om het NK E-Racing op een eerlijke manier te laten verlopen moest je setup aan een aantal eisen voldoen, en werden er verschillende data van je gevraagd. Zo moest je in het bezit zijn van een direct drive smart trainer en waren gegevens als hartslag, power en cadans verplicht. Deze gegevens moesten 95% van de wedstrijd zichtbaar zijn. Ook werd er een weegvideo van je gevraagd om te controleren of dit klopt met de data van je powerfile. Je Zwift account moest zijn gekoppeld aan Zwiftpower voor de uitgebreide data analyse en dit wordt door de jury bekeken.

Het parcours en de wedstrijden
Naast de technische en lichamelijke data, moest je ook in het bezit zijn van een KNWU licentie. Inschrijven kon alleen met een startlicentie maar ook in de categorieën sportklasse, amateur, elite, belofte, prof A en prof B. Tijdens het event moest je op een ‘gewone’ racefiets rijden. Tijdritfietsen en Tron-bikes zijn niet toegestaan.