woensdag 14 december 2022

Draag buff of bivakmuts om lucht 'voor te verwarmen'!

Veel renners waren of zijn in Spanje voor een trainingskamp. Daar was het de laatste dagen zo'n 15 tot 18 graden, maar ook af en toe regen. Degene, die in Nederland bleven hadden te maken met een snerpende kou. Hoewel intervaltrainingen meestal nog niet worden gedaan, zou er toch een branderig en pijnlijk gevoel in de longen kunnen ontstaan.

Koude en droge lucht
Koude lucht is ook droge lucht. Het brandende gevoel dat je soms voelt bij het ademen in de kou wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat de inkomende koude, droge lucht vroeg bij de inademing in contact komt met de warme, vochtige lucht die vanuit de longen naar buiten wil. Bij de meeste mensen verdwijnt dit gevoel na enkele ademhalingen. Het verschijnsel staat niet bekend als schadelijk voor een gezonde long.

Draag een sjaal, buff of bivakmuts
Als je desondanks toch last hebt van de koude lucht tijdens de training, dan zijn er een paar trucs die kunnen helpen. Je kunt een sjaal, buff of bivakmuts dragen om de lucht ‘voor te verwarmen’ voordat je hem inademt. Zelf gebruik ik een buff om mijn gezicht in zeer koude omstandigheden warm te houden en bevriezing op mijn wangen te voorkomen.

Lees hier het hele verhaal op de website van Bicycling.