zaterdag 24 december 2022

Limburgs succes op NK baan voor nieuwelingen

Hoewel het baanwielrennen flink in de lift zit, is er weinig aandacht voor de jeugd en nieuwelingen. Dat moet maar eens veranderen, dacht ik. Vandaag reden de nieuwelingen (zowel jongens als meisjes) hun Nederlands kampioenschap op de wielerbaan in Apeldoorn. En met succes.

Jongens
De 14-jarige Sander Tullemans uit Geleen nam vanmorgen al vroeg deel aan de teamsprint, samen met de één jaar oudere Jules van Neer uit Echt (foto boven). Ze kwalificeerde zich met een derde tijd voor de strijd om brons. Een teamsprint gaat over twee ronden, 500 meter. In de kwalificatie miste het duo met één tiende van een seconde de finale. In de strijd om brons waren ze echter de betere. Toch een mooie, derde plek. 

Vanmiddag stond de ploegenachtervolging over 2000 meter (8 ronden) op het menu. Met nu een tweede plaats in de kwalificatie en dus geplaatst voor de strijd om goud. En in die finale leek alles goed uit te pakken. Met nog één ronde voor de boeg had het team van Sander, Jules, Quint Segboer en Lucas Demuyt een voorsprong. In de laatste 250 meter pakte een formatie, die vooral bestond uit een aantal Amsterdammers, toch nog de winst met 0,2 seconden. Jammer, maar wel gewoon zilver in ‘the pocket’.

Meisjes
Britt Jeucken uit Venray (foto rechts) had deze dag al een tijdje in haar agenda staan. Ze keek er écht naar uit. De teamsprint reed ze samen met Zara Ansems. Met een tweede tijd in de kwalificatie op 0,6 seconden van de snelsten, plaatsen ze zich voor de finale. Ze zagen daarin ruimte voor verbetering. Zo gebruikte Britt in de finale een lichter verzet (één tandje) en de gouden medaille was het geweldige resultaat.

Britt, die in 2023 van Talent Cycling gaat koersen, startte ook op de ploegenachtervolging. Daarin behaalde ze ook nog eens een zilveren plak.

Kortom, een succesvol optreden van de Limburgers bij het NK Baan op de onderdelen teamsprint en ploegenachtervolging. Op 28 december volgt het NK puntenkoers en in januari NK Sprint en NK Duur (Omnium).