donderdag 29 december 2022

Tweede plek voor Bas Peters in Drenthe200

In Drenthe werd na twee gecancelde edities de marathon 'Drenthe200' gereden. Met een afstand van 202 kilometer een extreem lange tocht vanuit startplaats Roden door het Drentse land. Bas Peters, die de editie van 2016, 2017 en 2018 op zijn naam schreef, stond opnieuw aan de start.

Smeenge, een klasse apart
De wedstrijd viel - achteraf gezien - al vlug in de plooi, omdat Tim Smeenge al na acht kilometer aan een solo begon. De nationale kampioen marathon (MTB) en winnaar van de editie van 2019 hield knap stand en won in een tijd van 7:27:40. Bas Peters (Heythuysen) eindigde als tweede op ruim 21 minuten en had op zijn beurt weer 51 seconden voorsprong op ex-prof en gravelspecialist Lauren ten Dam.

Opnieuw een extreme editie
Reactie Bas Peters: Dit jaar wederom een extreme editie. Het regende al bij de start en na bijna acht uur baggeren door regen en wind deed het dat nog steeds bij de finish. De winnaar, Tim Smeenge was veruit de sterkste. Daarachter zaten we met een groep van ongeveer tien renners. Na zo'n 100 kilometer werd dit groepje wel steeds kleiner. Op 25 kilometer voor de eindstreep kon ik op het befaamde Janpad wegrijden en de tweede plaats zeker stellen. Het Janpad is een zeer slechte strook en daar wordt in de finale vaak het verschil gemaakt. Na drie overwinningen moet ik tevreden zijn met een tweede plaats. En dat ben ik ook, omdat Smeenge vandaag een klasse apart was.