dinsdag 27 december 2022

Tweede nationale titel op rij voor Megens op de achtervolging

Brian Megens uit Maastricht heeft vanavond zijn tweede titel op rij behaald in de individuele achtervolging over 4000 meter. Op het Nederlands kampioenschap op de baan in Apeldoorn moesten de vier renners in de finales apart rijden. Normaal gesproken zijn twee renners tegelijk in de baan. De startmachine begaf het echter bij de start van de kleine finale.

Prima tijd in kwalificatie
Megens noteerde in de finale een rijd van 4:20. In de kwalificatie was hij sneller met een tijd met 4:16:199 (iets boven zijn PR op het EK in München in augustus van dit jaar). Dat betekende een gemiddelde van 56,206 km per uur. Hij bleef in de finale Wessel Mouris, die tweede werd, ruim voor. Het verschil bedroeg zelfs 16 seconden. 

Geen strijd door kapotte startmachine
De 32-jarige Megens: "Ik vond het wel jammer dat we alleen in de baan reden. Door de kapotte startmachine was het niet mogelijk om tegen elkaar rijden. En dat helpt niet bij het zetten van een betere tijd. Ook de wind was ongunstiger. Soms niet te verklaren in deze hal. Het is de tweede titel op rij en dat is natuurlijk wel mooi."

Voor 2023 neemt Megens een Prof B-licentie en jaagt hij een aantal doelen na. Zo zal hij in februari aan de start staan bij het EK in het Zwitserse Grenchen. De voorbereiding op dit EK doet Megens in januari in Portugal. Als hij in Zwitserland goed presteert, neemt bondscoach Nick Stöpler hem mogelijk mee naar het WK in Glasgow. In die tussenperiode zal hij deelnemen aan het NK Tijdrijden bij de profs. Door de Prof B-licentie kan hij zijn nationale titel bij de 'Elite-zonder-contract' van dit jaar niet kunnen verdedigen. Het volgend jaar zal hij bij de profs starten. Dit jaar won Bauke Mollema de titel bij de professionals.