vrijdag 30 december 2022

Eerherstel voor Mathieu Cordang aangevraagd bij NOC*NSF

Oud-wielrenner Mathieu Cordang won op de Olympische Zomerspelen van Parijs in 1900 drie medailles: goud op 24-uurs race en de 3 kilometer en ook nog eens zilver op 1000 meter. De in Maasbree geboren Cordang staat echter nergens in de boeken als winnaar. Het Olympische comité kende deze niet toe omdat hij beroeps zou zijn.

Zijn kleinzoon Stan Cordang (foto links samen met Jan Krekels) uit Swalmen en Lammert Visscher zetten zich in voor eerherstel. Visscher is getrouwd met de oudste kleindochter van Mathieu. Na het plaatsen van een monument in zijn parkje in Swalmen en het uitbrengen van een boek, blijft het eerherstel van de olympische titels een volgende stap in hun missie.

Komt er een Mathieu Cordang-wielerbaan?
Stan Cordang: ‘Uit documentatie blijkt dat mijn opa nooit een Olympische medaille heeft ontvangen. Sterker nog, nooit zijn erkend. We hebben daarom een brief gestuurd aan de NOC*NSF en aangedrongen op een onderzoek. Twee weken geleden heeft een woordvoerder aangegeven dat de kwestie wordt onderzocht door een historicus. Deze zal waarschijnlijk in januari met een advies komen.

Verder hebben wij ook een verzoek gedaan bij de gemeente Venlo om de wielerbaan op de Wieleromgeving Herungerberg in Venlo te noemen naar Mathieu Cordang. Hij was vroeger zeer actief op de wielerbaan, die destijds in Venlo lag. Dat zou een mooi gebaar zijn.’

Boek Cordang
Uitgever Hulleman meldt dat het boek ‘Mathieu Cordang, de onverschrokkene’ goed wordt verkocht. Inmiddels in de tweede druk in de maak. In een eerder bericht op deze blog leest u meer over dit boek.