zaterdag 17 december 2022

Limburgse plaats Banholt gastheer NK Gravel 2023

Op zaterdag 9 september wordt het eerste NK Gravel in Limburg georganiseerd. Het derde NK wordt verreden in het Limburgse Banholt. Op die dag staat ook een toertocht gepland. De dag erna, op zondag 10 september, nog eens de Shimano Kids Race.

In het dorpje (van de Gemeente Eijsden-Margraten) van iets meer dan 1000 inwoners is een omloop van 10,2 kilometer uitgezet. Het parcours met de beklimming van de Molenweg wordt volledig afgesloten. De mannen rijden 102 kilometer, de vrouwen 61,2 kilometer. Respectievelijk tien en zes ronden.

Medeorganisator Toma
Medeorganisator Lars Toma spreekt van een behoorlijk selectief parcours. “De ondergrond is erg divers. Verder zijn de paden breed en kan er bijna overal worden ingehaald. Samen met de hoogtemeters is alles aanwezig om er een aantrekkelijke wedstrijd van te maken”, aldus Toma.

Wedstrijdleider Wagenaar
Wedstrijdleider Mathijs Wagenaar zag in september op dezelfde locatie een mooie race, als onderdeel van de NL Gravel Series en was ‘verkocht’. Toen hij ook nog eens begreep dat het parcours slechts minimale impact had op de omgeving was de samenwerking om tot een NK te komen in 2023 snel beklonken.

De wedstrijd werd dit jaar gewonnen door Lars van Ark (mannen) en Tessa Neefjes (vrouwen). Neefjes won ook het klassement over de vier wedstrijden van de NL Gravel Series. Peter Kraaijvanger was de beste bij de mannen. Het wedstrijdschema voor 2023 is nog niet bekend.