donderdag 26 januari 2023

BMX-talent Julie van den Ham ook dol op mountainbiken

De 11-jarige Julie van den Ham doet wekelijks mee in de crosswedstrijden in de WEBU Cross Cup. De Venlose start iedere week in de jongste categorie (jeugd 1). In negen wedstrijden waaraan ze deelnam, was zij zeven maal het beste meisje. In Sittard was ze zelfs de beste in het hele deelnemersveld. Ook de jongens konden Julie toen niet van de winst afhouden.

FCC De Plakpunters
Julie heeft echter nog meer faam gemaakt op haar BMX. Als 4-jarige stapte ze al op een fietscross bike. Even later gevolgd door de eerste nationale wedstrijden. Als lid van FCC De Plakpunters uit Venlo heeft ze al enkele jaren op de BMX-track op Herungerberg in Venlo haar trainingslocatie. Haar moeder Linda Sloesen is haar trainster en ook de hoofdtrainer bij de club.

BMX-resultaten
In 2019 werd Julie tweede op het WK in het Belgische Zolder, haar eerste grote internationale succes. In de twee daaropvolgende jaren werden veel wedstrijden afgelast in verband met de coronapandemie. Vorig jaar viel ze opnieuw op met mooie prestaties. Ze behaalde in Uithoorn haar eerste nationale titel en begin juli zelfs de Europese titel.  Julie: ‘Bij de Europese kampioenschappen in Dessel (België) trof ik een baan aan, die me erg goed lag. Ik kon – in tegenstelling tot mijn concurrenten – de eerste bult springen. Dat leverde de meeste voorsprong op, die ik niet meer uit handen heb gegeven’.
Moeder Linda vult aan: ‘Julie heeft een goede start. Je mag wel zeggen dat ze explosief is voor haar leeftijd. Daarentegen komt ze fysiek nog soms wat tekort, want de meeste tegenstandsters zijn groter en daardoor krachtiger’.

Bijzondere skills
Qua trainingen is het Sporttalent van de gemeente Venlo, want ook deze titel behaalde ze, best wel een bezige bij. Meestal traint ze 3 tot 4 maal op de BMX-baan. Daarnaast nog één training op de mountainbike. Want ook daarin behaalde ze een derde plaats op het NK. Op de woensdag traint onder leiding van Roy Joore op de mountainbikebaan van Cycling Team Limburg. Haar behendigheid uit de BMX-sport neemt ze mee op de MTB. Ze is bijzonder vaardig een heeft de fiets volledig onder controle, een lust voor het oog.

Plezier
Fanatiek is ze zeker. Het veldrijden laat ze echter bewust liggen. En dus ook het NK komende zaterdag. Dat wordt gewoon teveel, het plezier staat gewoon voorop. Kenmerkend is dan ook de sfeer, die heerst op zo’n BMX-wedstrijd. Met de tegenstanders is het gewoon gezellig tussen de verschillende wedstrijden. Ook spreken ze wel eens met elkaar af tijdens vakanties of vrije dagen.

Niek Kimmann en de agenda
Over haar voorbeeld is Julie resoluut: Niek Kimmann! De Olympische kampioen van Tokio (2021) en ook drievoudige wereldkampioen staat met stip bovenaan. Moeder Linda verraste haar het vorig jaar met een schoolagenda vol met foto’s van Niek. Daar was Julie heel erg blij mee. Maar eigenlijk ontbrak er iets, zijn handtekening. Toen Niek ‘lucht’ kreeg van deze wens en hij een wedstrijd bezocht van zijn broer, werd de wens van Julie ingevuld. Hij zette bij deze ontmoeting misschien wel één van zijn mooiste handtekeningen. En dik verdiend, Julie!

Zondag en NK op 2 juli
Aanstaande zondag wil ze goed voor de dag komen in haar eigen Venlo. Maar ook veel plezier maken op het parcours, waar ze regelmatig traint met haar mountainbike. Ook op 2 juli heeft ze weer een belangrijke thuiswedstrijd. Het NK BMX is namelijk aan FCC de Plakpunters (Venlo) toegewezen.
Ik ben benieuwd en blijf Julie volgen in de sport!

Fotocredits: Vic Geerlings