zaterdag 21 januari 2023

Een groot Zuyd Cycling Team presenteert zich aan het publiek

De nieuwe wielerclub Zuyd Cycling Team (Zuyd CT) presenteerde zich gisterenavond in Hotel Double Tree by Hilton in Sittard aan alle wielerliefhebbers in Limburg. De vereniging is op 1 januari ontstaan uit TWC Maaslandster Zuid-Limburg en WCL Bergklimmers. Al jaren eerder gingen al andere verenigingen op in de twee genoemde clubs. We hebben het hier over TWC Maastricht, WCL De Ster, WV Heuvelland en WCL Zuid-Limburg.

De regio van de club is natuurlijk Zuid-Limburg. Maar ook Midden-Limburgers vindt je terug in het ledenbestand. In totaal meer dan 100 renners, die gaan deelnemen aan wedstrijden. Presentator Rien van Horik praatte de avond aan elkaar en stelde het bestuur, de sponsoren, renners, begeleiders en vrijwilligers voor.

Jeugd
Vooral een grote groep jeugdleden. Meer dan twintig leden in de leeftijdscategorie tot 15 jaar. De jeugdafdeling werd verrast met een cheque van Wielercomité Brunssum van € 2000. Daarna was het de beurt aan de Toerafdeling, die zelfs bijna 30 leden telt. Hun trainingen worden voorlopig nog vanuit twee locaties georganiseerd, Sittard en Landgraaf.

Nieuwelingen/Junioren
De groep Nieuwelingen en Junioren (bijna 15 renners) neemt een belangrijke rol in binnen het Zuyd CT. Er is een samenwerkingsverband gestart in het Regio Team Zuid-Nederland. Daarin werkt Zuyd CT samen met TML Dommelstreek, ZRTC Theo Middelkamp, TWC Pijnenburg, WV Zeeuws-Vlaanderen en RSC de Zuidwesthoek.

Ook de Amateurs, Elite en Beloften stelde zich voor. De groep van zo’n 20 renners neemt ook deel in het genoemde Regio Team Zuid-Nederland, samen met de renners van ZRTC Theo Middelkamp en Pavé76.

Alle genoemde wedstrijdgroepen worden met een breed wedstrijdprogramma in zowel het binnen- als buitenland gefaciliteerd. Met onder andere de Topcompetitie voor zowel junioren als beloften en elite, de clubcompetitie, wildcards in de U23 Road Series en een serie etappewedstrijden (o.a. onder de vlag van Limburg Cycling)

Tom Dumoulin Park
Zuyd CT heeft een exclusief contract met de Stichting Bikepark Sittard-Geleen afgesloten waardoor het Tom Dumoulin Bike Park haar thuisbasis wordt. Deze maand heeft de gemeente de toestemming afgegeven om vanaf begin juni het clubhome te realiseren.

Het clubhome beslaat zo’n 1.000 m2 oppervlakte en zal een kantine, bestuurskamer, EHBO-kamer, jury-kamer, core-stability ruimte, kleedlokalen, douche-en toiletruimte, opslagruimte en garages voor de ploegleidersauto’s gaan herbergen.

Vrijwilligers en bestuur
Opvallend is ook het groot aantal vrijwilligers, die nog eens veel wielerexpertise bezitten. Jean Habets uit Schin op Geul fungeert als hoofdtrainer, waarbij hij zich vooral zal bezighouden met de nieuwelingen/ junioren en elite/beloften. Maar ook de trainers in de andere categorieën zal hij met raad en daad bijstaan.

Het bestuur bestaat op dit moment uit: Albert van der Leeuw (voorzitter), Rene Bertram (secretaris), Wielly van Meegen (penningmeester), Ron Drent (materieel en materiaal), Remy Knaap (Evenementen en Vrijwilligers) en Perry Adriaans (Wieler Technische Zaken).

De club heeft ook een groot palet trouwe clubsponsoren: Mulleners Vastgoed, Parkhotel Valkenburg, Stichting Bikepark Sittard-Geleen, Viro, ABloc, Mise en Place, D&D Verhuur, Q Roof Solar, Clips Mallorca Cycling, Math Salden Wielersport, BORN en tevens ondersteuning door Limburg Cycling en Jumbo-Visma.