dinsdag 3 januari 2023

Herentals Crosst en loopt uit voor Wout

Herentals telt normaal ruim 28000 inwoners, maar vandaag kwamen er wel een paar duizend bij. Het bijzondere parcours rondom de Skiberg heeft een extra aantrekkingskracht op het wielerpubliek. En daar kwam nog eens bij dat de toeschouwers voor de eerste keer welkom waren. In de Covid-periode moesten de crossliefhebbers thuisblijven. Op uitnodiging van de Veldritkrant trok ik ook naar Herentals.

De Grote Twee
Bij de Elite heren kregen we een vreemd slot. De ‘battle’ tussen thuisrijder Wout van Aert en Mathieu van der Poel eindigde in een anti-climax. In het laatste lusje moest van Aert afrekenen met een lekke band en bolde Van der Poel winnend over de meet. Zowel verbaal als non-verbaal liet Mathieu van der Poel weten dat hij liever anders had gewonnen. Maar goed: dit hoort bij de cross. Achter de Grote Twee, want Pidcock was afwezig, werd Eli Yserbyt derde voor de Nederlands kampioen Lars van der Haar. De Brit Cameron Mason werd knap vijfde op slechts 49 seconden van de winnaar.

Sterke Cameron Mason

Toen ik naar de auto liep na de koers zag ik heel veel publiek staan bij de geel-zwarte Jumbo-bus. Iedereen wil een glimp opvangen van Wout. Een grote tegenstelling tot het kleine tentje van Cameron Mason. Iedereen liep voorbij, terwijl hij bezig was met de cooling-down op de Tacx. Slechts één supporter maakte een babbel met de Brit.

Puck Pieterse en de jeugd
Ook zag ik nog Puck Pieterse. Bijna anderhalf uur na haar koers ging ze nog steeds met de jeugd op de foto. Die waren natuurlijk dolblij. Misschien kunnen de drie youngsters Puck Pieterse, Shirin van Anrooij en Fem van Empel de Belgische jeugd weer enthousiast maken om te gaan crossen in de bossen van Herentals. Wie weet, krijgt Sanne Cant dan over enkele jaren een opvolgster. Thuisrijdster Sanne Cant kwam na een reset vandaag goed voor de dag en lijkt over twaalf dagen de veertiende Belgische titel in Lokeren te kunnen ophalen.

Tegen de oppermachtige Puck Pieterse was vandaag niets te beginnen. Alleen zij reed aan de leiding, vanaf de eerste bocht tot aan de meet. Lucinda Brand en Annemarie Worst stonden naast haar op het podium.

Nederlandse Limburgers
Bij de beloften stonden drie Limburgers aan de start. Rémon Delnoije (Mechelen) werd 28e en had zich duidelijk geamuseerd op de pittige omloop. Na een mindere start kwam hij in het gedrang, maar werkte zich van een 40e plek flink naar voren. Dylan Strik uit Heerlen werd 61e en Jesper Schins uit Noorbeek 72e . Meadow Willems (Brunssum) werd 32e bij de Junior-vrouwen.