dinsdag 8 augustus 2023

BMX-er Julie van den Ham (Venlo) strandt in halve finale

Met al een bronzen plak van het NK en een zilveren plak van het EK op zak gaat Julie van den Ham uit Venlo vandaag van start op het WK in Glasgow.

Zij start in de categorie 'Girls 11 jaar'. In deze categorie hebben zich 48 meisjes (waaronder drie Nederlanders) ingeschreven. De beste 32 rensters gaan over naar de kwartfinale, die later in de middag wordt verreden.

Kwalificatiereeksen
Er zijn in totaal drie kwalificatiereeksen. Julie start steeds in heat 70 van de in totaal 82.

Uitslagen
Julie werd in de eerste kwalificatieronde tweede; in de tweede ronde won ze haar heat.
In de laatste reeks werd ze derde en daardoor gaat ze met 6 punten als elfde door naar de kwartfinale. Ze start in de derde (van vier) kwartfinales, waarbij de eerste vier doorgaan naar de halve finale. Ze neemt het op tegen drie rensters uit Frankrijk, twee uit Amerika, een Zwitserse en een renster uit Nieuw-Zeeland.

Kwart- en halve finale
In de kwartfinale werd ze derde achter de twee Amerikaanse meiden en gaat zo meteen naar de halve finale. De eerste vier uit 4 heats plaatsen zich voor twee halve finales. In die halve finale treft ze vanuit baan vijf de Europese kampioen Dudenhöfer uit Duitsland, twee Colombianen, haar landgenote Ranomi Janssen, een Amerikaanse, Australische en een Britse. Ook hier gaan de eerste vier door naar de finale. Helaas kon Julie van den Ham zich niet plaatsen voor de finale, een vijfde plaats in de halve finale. En een tiende plaats in het eindklassement.
Toch knap gereden!

Reactie
"Julie heeft een mooie wedstrijd gereden. Het eerste gedeelte van de baan was technisch en lag haar goed. In het tweede gedeelte was het 'pompen' en kwam het aan op kracht. In de reeksen ging het prima, alleen in de derde kwam ze ten val. Omdat er meerdere rijders vielen en Julie snel verder kon, werd ze derde. Na ook haar derde plaats in de kwartfinale, kwam ze in de halve finale één plaatsje tekort. Daar baalt ze wel van. Toch heeft ze sterk gereden, maar komt ze wat lengte en kracht tekort", aldus de moeder van Julie.