woensdag 2 augustus 2023

Boy Sanders heeft verschillende renners op WK Glasgow

Hoensbroekenaar Boy Sanders traint verschillende wielrenners, die de komende dertien dagen actief zijn op het WK in Glasgow. De 27-jarige wielertrainer en Head of Performance van het Watersley R+D Cycling Team is na zijn eigen carrière terecht gekomen in de wereld van het coachen, waarin hij sporters op Watersley in Sittard in allerlei facetten ondersteuning biedt.

WK-selectie Junioren
Zo zullen twee van zijn pupillen, Karst Hayma (wonende te Peize) en Thom van der Werff (Annen) op zaterdag 5 augustus aan de start verschijnen op het wereldkampioenschap voor junioren. Ook Mees Vlot (Gouda), die werkt met een andere trainer, maakt deel uit van de Gepla-Watersley R+D Road Team. De drie tweede jaars junioren verblijven al enige tijd op het Watersley Sports & Talentpark.

Boy Sanders aan het woord
Sanders: “We reden afgelopen weekend de 3-daagse Watersley Junior Challenge, waarbij vooral het slotparcours op zondag veel leek op de omloop in Glasgow. Dat was dat een uitstekende laatste test. Thom was duidelijk in orde, had alleen wat pech doordat een renner in de finale op zijn fiets viel. Hierdoor brak zijn achterbrug. Desondanks werd hij in dit internationale veld zesde. Karst was licht ziekjes, dus we hebben met hem het afgelopen weekend geen risico’s genomen.In zijn voorbereiding op Nations-wedstrijden en het WK werkt Sanders samen met de bondscoach van de junioren, Adriaan Helmantel. Over deze samenwerking is hij erg complimenteus. “Hij is bijzonder betrokken en overlegt veel met onze ploegleiders en met mij. We kijken steeds samen welke route het beste past bij welke doelstelling. Ook met inachtneming van het specifieke rennersprofiel van de renner”, aldus de wielertrainer van Watersley.

WK-Parcours

In Glasgow staan 127 kilometers te wachten op de renners, in negen omlopen van 14,3 kilometer met enkele kleinere en soms pittige beklimmingen. Sanders betiteld het parcours als explosief. Waarbij hij een spervuur aan demarrages verwacht en heel veel chaos. Hayma en van der Werff vormen een team met Senna Remijn, Viego Thijssen en Sjors Lugthart. Ik vraag Boy naar de kansen van zijn renners.

“Karst Hayma is misschien wel de meest aanvalslustige renner van het peloton. Hij heeft een enorme motor en is onvermoeibaar. Hij kan zo vaak mee springen, dat hij altijd in de juiste groep zit. Thom daarentegen is vooral een slimme renner, zeer geslepen en ook een afmaker. Dus als hij meezit, kan hij voor een verrassing zorgen. Karst verwacht ik zeker in de beginfase van de koers; Thom wellicht mee op het einde, als de favorieten zich roeren. Mees Vlot start alleen in de tijdrit en is één van de meest aerodynamische renners in het peloton. En heeft heel specifiek toegewerkt naar dit WK Tijdrijden (op 11 augustus). De tijdritspecialist is het vorig jaar overgekomen van de opleidingsploeg van BORA.”, aldus Boy.

Andere nationaliteiten

Ook heeft Sanders nog pupillen bij de junior-vrouwen. Helaas zijn de officiële startlijsten nog niet bekend. Naar verwachting zullen deelnemen: Ina Nakken (Noorwegen), Astrid Marie Björn Sörensen (Denemarken), Muireann Green (Nieuw Zeeland), Isabella Holmgren (Canada). En bij de jongens Eli Tregidga (Nieuw Zeeland) en Gusts Lapins (Letland).

Eigen carrière
Boy zat zelf ook dertien jaar op de racefiets en beëindigde in 2013 zijn eigen carrière, als 1e jaar belofte (U23). En fietste al vanaf 7 jaar, dus vanaf de categorie één bij de jeugd. Zijn mooiste resultaat staat nog altijd in zijn geheugen gegrift. In 2012 klopte hij Mathieu van der Poel (zie foto) in de sprint en pakte daardoor de districtstitel in Brabant (hij was toen lid van de rood-wit gekleurde formatie van de Jonge Renner). Hij verraste in Wernhout in een kopgroep van twaalf renners ook Jan Maas, Jordy Keldermans, Davy Gunst en Floris Wassenaar.