woensdag 30 augustus 2023

Unieke nostalgische wieleravond in Ysselsteyn op 27 september

Ysselsteyn is bij de wielerliefhebbers vooral bekend door de prestaties van de vroegere buren Mike Teunissen en Peter Winnen. Deze laatste won Touretappes in de jaren tachtig en de witte trui als eindwinnaar van het jongerenklassement in de Tour. Het is het enige dorp in ons land met twee verschillende profs die drie verschillende leiderstruien verzamelden in de Tour.

Vaandeldrager Theo Teunissen
Maar liefst acht telgen uit de families Teunissen waren actief op de racefiets. Vaandeldrager was de in 2007 overleden Theo Teunissen, die in de jaren vijftig successen boekte in de wielerkoersen van de NWB. Zoon Martin zette vanaf de jaren zeventig de successenreeks voort en zou op zijn veertigste stoppen met de actieve wedstrijdsport. Martin stond vooral bekend om zijn vlijmscherpe eindschot. Ook dochter Britt en zoon Mike kozen voor de wielersport. Het was Mike die in 2019 de wielerharten sneller deed kloppen toen hij de openingsrit in de Tour won en enkele dagen de gele leiderstrui mocht dragen. De meeste wielrenners uit het dorp zijn vooral actief geweest bij de Limburgse bond. Maar in het begin van deze eeuw was er ook kortstondig een KNWU-wielervereniging de “Grensstreek” gevestigd in het Peeldorp.

Woensdag 27 september a.s.
De roemrijke wielerhistorie van het dorp vormt de basis van een nostalgische wieleravond onder de titel “Pedaalridders On Tour” op woensdag 27 september in Partycentrum Roelanzia aan het Lovinckplein 2.

Wielerboek 'De Pedaalridders van de Peel'
Na de succesvolle verkoop van zijn wielerboek “De Pedaalridders van de Peel” is de Somerense wielerpresentator Rien van Horik begin dit jaar gestart met deze wieleravonden. In zijn boek beschrijft hij de wielergeschiedenis vanaf het einde van de negentiende eeuw van maar liefst vijftig dorpen en steden in de Brabantse en Limburgse Peel. Ook Ysselsteyn krijgt in het boek uitgebreid aandacht. Voor de research heeft de schrijver veel medewerking gekregen van oud-renner Gerard Keijsers.

Aanmelden is verplicht!
De vierde avond in deze serie wordt gehouden op uitnodiging van Supportersclub Mike Teunissen. De toegang is gratis. De inloop is vanaf 19.30 uur en de aanvang om 20.00 uur. Lokale oud-coureurs en wielerliefhebbers die interesse hebben om de avond bij te wonen kunnen zich melden via e-mail.

Ook foto’s, films, plakboeken en krantenartikelen over de wielerhistorie van het dorp zijn welkom.