vrijdag 11 augustus 2023

Liveblog | WK MTB Junioren met val Freek Bouten

Op de achtste dag van het WK Wielrennen is Freek Bouten als 40e geëindigd. De renner uit het KMC-team van Bart Brentjens kwam in een zestiende positie nét voor het ingaan van de laatste ronde ten val. Daarbij brak zijn zadel af. Hij begon sterk aan de wedstrijd en ging met de Deense favoriet Philipsen kort mee. Maar moest daarna terug naar zijn eigen tempo en trapte op zijn adem. De Deen, die wereldkampioen werd op de weg pakte dus ook de titel in het mountainbiken.

De Nederlandse selectie van Gerben de Knegt bestond vandaag uit de Nederlandse kampioen Guus van den Eijnden en Jelte Jochems (Gepla-Watersley R+D Team). Jochems werd uiteindelijk 42e. Hieronder de liveblog.

Parcours
Het parcours van 3,5 kilometer is gelegen in Glentress Forest. Het hoogteverschil bedraagt 145 meter per ronde. De renners zullen eerst een korte startronde afleggen van iets meer dan een kilometer en gaan dan beginnen aan een aantal volle ronden. De wedstrijdduur is tussen 60 en 75 minuten.
Gisteren kregen we in de Mixed Relay al een indruk van het parcours, vrij technisch met vele korte beklimmingen en ook vrij bochtig. Freek verkende enkele malen de omloop deze week en was te spreken over het parcours.

Startfase
Nog dertig minuten voor de start (15.00 uur). De Nederlandse renners zijn nog in de teamtent. Freek start vanaf positie 7 (1e startrij), Guus van den Eijden vanaf 62 (8e startrij) en Jelte Jochems vanaf 79 (10e startrij). De Europese kampioen Albert (Withen) Philipsen uit Denemarken komt vanuit de vierde startrij (29e). Hij werd zaterdag oppermachtig wereldkampioen op de weg in Glasgow. Het is benauwd in Glentress Forest, voelt vochtig en 25 graden. Inmiddels zijn de renners uit de tent en begonnen aan de warming-up op de rollen in de Nederlandse box. Allemaal onder het toeziend oog van bondscoach Gerben de Knegt.

Manager en vader Arno, moeder Nicole en broer Chiem hebben vertraging op de vlucht naar Schotland, vanuit Weeze. Ze hopen de finish nog te halen. Wat een drama!
Nog vier minuten. De eerste startrij met Freek staat klaar, nu de rest nog en dan zijn we vertrokken.

De eerste drie ronden
De 92 renners uit veertig verschillende landen zijn vertrokken. Ze doen eerst een startloop. Een volledige ronde van 3,5 kilometer duurt waarschijnlijk zo'n twaalf minuten. Grote valpartij halverwege het deelnemersveld. Freek in tweede positie achter de Deense favoriet Philipsen, die een 'kanonstart' maakt. Alles natuurlijk nog dicht bij elkaar. Al hebben de twee wel een klein gaatje. Freek nu tweede op 4 seconden. De Italiaan Gabriel Borre derde op 11 seconden.

Na tien minuten: 1. Philipsen (Den); 2. Paccagnella (Ita) op 10 sec,; 3. Freek op 12 sec.; elf renners nog binnen 30 seconden; 37. Van den Eijnden op 1:23; 59.Jochems op 2:04. Na één ronde (van 10:28), situatie hetzelfde. Canadees Ian Ackert sluit aan bij Freek op 26 seconden van de Deense leider. De Italiaan zit elf seconden voor het Nederlands/Canadese duo. De Fransman Nael Rouffiac zit kort achter Freek. De Canadees gaat naar derde plek op 35 tellen. Fransman 1 seconden daarachter en Freek op vijf op 44 seconden.
Ook ronde twee zit er op met een rondetijd van 10:35 minuten, Deen valt écht niet stil. Situatie blijft hetzelfde. Freek op vijf en op 7 seconden van derde en vierde plek. Nog vier ronden voor de boeg. Hij gaat nu de verzorgingspost in om te drinken, verstandig met deze benauwde temperaturen!

De Blericknaar zit nu op positie acht. De nummers vijf tot en met negen zitten echter bij elkaar. Vooraan is de Fransman Rouffiac de Canadees voorbij en gaat voor brons. Philipsen heeft een voorsprong van 32 seconden op Paccagnella.

De laatste drie ronden
Na een rondetijd van 10:53 passeert Philipsen halfkoers aan de finish. Vooraan blijft de situatie onveranderd. Freek valt wat terug, naar een elfde positie op 1:40 minuten. Dat is 24 seconden achter de Italiaan Borre, die op de vijfde plaats rond rijdt. Hij heeft het zwaar en verliest nu een aantal posities en komt door als dertiende. Nederlander Van den Eijnden zit op 36 en Jochems op 47.

De vierde ronde gaat bij de leider in 11:05 minuten. Zelfs de Deen wordt langzamer. Nog twee ronden wedstrijd. Doorkomst: 2. Paccagnella (Ita) op 44 sec.: 3. Ackert (Cnd) op 1:07 en 15. Bouten op 2:27.
Bij de bel voor de laatste ronde spreekt de speaker in de pits van 'organized chaos'. Inmiddels is er een groot slagveld aangericht, waarbij alle renners schreeuwen om water. Rondetijd loopt op naar 11'13". Voor de medailles blijft de situatie ongewijzigd. Freek valt in zestiende positie in één van de laatste bochten voor de finish. Waarschijnlijk ook iets aan de hand met de mountainbike, maar komt toch door als 26e op 4:35 minuten. Veel modder op zijn schouder, maar lijkt zonder ernstige verwondingen. Zit nu op P33.

Einduitslag:
1. Albert Philipsen (Den) 1;07,55; 2.Elian Paccagnella (Ita) op 0:54; 3. Ian Ackert (Cnd) op 1:03; 4. Sivert Ekroll (Nor) op 1:53; 5. Nael Rouffiac (Fra) z.t.; 6. Nikolaj Houghs (Den) op 2:08; 7. Barnabas Vas (Hun) op 2:16; 8. Loris Hattenschwiler (Zwi) op 2:26; 9. Gabriel Borre (Ita) op 2:31; 10. Nicolas Halter (Zwi) z.t.; 36. Guus van den Eijnden (Ned) op 6:04; 40. Freek Bouten (Ned) op 6:40 en 42. Jelte Jochems (Ned) op 6:52.