woensdag 9 augustus 2023

Twee Limburgse wereldkampioenen op de handbike

Vandaag begint het WK Paracyling met een individuele tijdrit. Later deze week zijn nog wegwedstrijden. Er doen twee Limburgse handbikers mee. Heerlenaar Mitch Valize zal om 16.32 uur starten voor zijn tijdrit over bijna 17 kilometer. Bij de vrouwen staat Chantal Haenen (Beegden) aan het vertrek. Haar starttijd is 16.38 uur.

Palmares Valize en Haenen
Mitch Valize werd in 2021 en 2022 wereldkampioen op zowel de tijdrit als de wegwedstrijd. Ook is hij regerend Olympisch kampioen in beide onderdelen. Hij won twee maal goud in Tokio in 2021. Chantal Haenen won in 2019 twee maal brons (ook wegwedstrijd en tijdrit). En in 2021 in Calais twee maal goud op het WK. In 2022 pakte ze nog eens brons op het hoogste podium in de wegwedstrijd. De handbikers zijn beiden ingedeeld in de zogenaamde H5-klasse.

Mitch Valize pakt wereldtitel!
Valize zal het opnemen in een categorie met in totaal 16 deelnemers. Op het eerste tussenpunt heeft Valize de beste tijd, 7:22 min. Landgenoot Tim de Vries verliest 10 seconden. Ook het tweede tussenpunt (na 12 km) is voor de Heerlenaar, 18:06 minuten. Op de beklimming heeft hij zijn voorsprong vergroot naar 56 seconden op de Vries. Hij lijkt op weg naar zijn derde wereldtitel op rij. Na 17 kilometer staan de klokken voor Valize stil bij 24:20 minuten. Hij is opnieuw wereldkampioen en heeft een voorsprong van 1:22 op Tim de Vries. De Fransman Loic Vergnaud pakt brons op 1:25 minuten.

Mitch: "Het was een zwaar parcours met glooiende wegen, veel wind-in stukken en stroef asfalt. Wel een parcours wat mij normaal gesproken moet liggen. Ook de korte explosieve klimmetjes moeten normaal in mijn voordeel zijn. Aangezien de tijdrit maar 17 kilometer was, moest ik agressief starten. Van opbouwen was niet écht sprake. De tijdsverschillen waren in de beginfase close, maar na 2/3 van de afstand had ik een ruime marge op de concurrentie. Ik kon mezelf helemaal leeg rijden. Uiteindelijk pakken we goud en zilver in onze MH5 categorie. En in totaal vijf wereldtitels bij handbike tijdritten. Natuurlijk ben ik heel erg blij dat ik voor het derde jaar op rij die mooie regenboogtrui heb gewonnen."

Ook wereldtitel voor Chantal Haenen!

In de categorie van Haenen staan in totaal zeven deelnemers aan de start.
Ook Chantal Haenen is sterk vertrokken. Bij het eerste tussenpunt laat zij 8:51 noteren, de beste tijd. Acht seconden voorsprong op de Amerikaanse Oksana Masters. Na twaalf kilometer op het tweede tussenpunt laat Haenen 22:07 minuten klokken. Nog steeds de beste tijd, nu 24 seconden beter dan de Duitse Andrea Eskau. Ze ligt dus op koers! Voor Chantal zit het erop. Haar eindtijd is 29:52 minuten en daarmee is 24 seconden sneller als Andrea Eskau en 1:22 minuten beter als de Italiaanse Ana Maria Vitelaru. Dat levert haar de tweede wereldtitel op in deze discipline. Eerder was de beste in 2021.

Toelichting H5:
Als handbiker rijd je op een driewielige fiets die je met je armen aandrijft. Dat kan liggend of knielend, afhankelijk van je beperking. Vooral sporters die normaal gesproken in een rolstoel zitten, vinden hun weg naar het handbiken. Tijdens wedstrijden fiets je niet tegen alle andere handbikers. Je handicap bepaalt namelijk in welke klasse je uitkomt. Daar zijn er vijf van. H1 is de zwaarste categorie (hoge dwarslaesie) en H5 de lichtste (bijvoorbeeld beenamputatie)
.