zaterdag 5 augustus 2023

Dag 3 WK Wielrennen | WK Junioren (incl. updates)

Vandaag starten de junioren op het wereldkampioenschap, zowel de meisjes als de jongens.
Om 11.00 uur Junioren (V) en om 13.00 uur Junioren (M). Ik plaats vanavond een klein verslag van de wedstrijden.

WK Junioren (M)
Om 11.00 uur starten de junioren (M) voor een wedstrijd over 127,2 kilometer. Na een eerste ronde van 12,8 kilometer rijden ze nog acht ronden van 14,3 kilometer. De rensters worden rond 17.00 uur aan de finish verwacht.

Vier renners uit het Gepla-Watersley R+D Team staan aan de start. Bondscoach Adriaan Helmantel neemt Karst Hayma (rugnummer 26) en Thom van der Werff (29) mee. De rest van de selectie bestaat uit Senna Remijn (27), Viego Tijssen (30) en Sjors Lugthart (28). Daarnaast doen - vanuit het Waterley team - de Let Gusts Lapins (102) en de Nieuw Zeelandse kampioen Eli Tregidga (100) mee. Lapins won de eerste etappe van de Acht van Bladel en is tijdritkampioen van zijn land.

De 2e jaars junior Karst Hayma won de Omloop van Schijndel, GP Bob Jungels en de Italiaanse GP Dell'Arno en was ook 3e op het NK. Van der Werff was derde in het eindklassement van de Tour du Bocage et de l'Ernée en won een rit en het bergklassement in de Ster van Limburg.

Wedstrijdverloop
De wedstrijd werd gekleurd door zeven renners. Na zo'n 40 kilometer kwamen Fietzke, Nordhagen, Philipsen bij de ontsnapte Orn-Kristoff. Storm, Gualdi en Brennan zagen het gevaar en sloten even later ook aan. Waardoor zeven renners aan de leiding kwamen, die halfkoers één minuut voorsprong hadden. De Belg de Schuyteneer, de Fin Borremans en de Pool Goszczurny probeerden over te steken, maar die pogingen mislukten. Vijftien kilometer voor de finish ontsnapte een sterke Albert Philipsen, die 1:19 minuten wegreed bij de rest. De Duitser Paul Fietske pakte zilver en Felix Orn-Kristoff brons.

Thom van Werff was na 32 kilometer betrokken bij een valpartij en kon na een fietswissel niet meer terugkeren. Hij werd 47e op 12:29 minuten. Karst Hayma hield - tot op de slotronde na - lang stand in het uitgedunde peloton en werd 34e op 6:20 minuten. Beste Nederlander was Senna Remijn op een 14e plaats.
De buitenlanders Lapins (67e op 12:48) en Eli Tregidga (DNF) moesten in de beginfase al afrekenen met pech en konden niet meer terugkeren in de grote groep.

WK Junioren (V)
Om 11.00 uur starten 98 junior-vrouwen (uit 36 landen) voor een wedstrijd over 70 kilometer. Na een eerste ronde van 12,8 kilometer rijden ze nog vier ronden van 14,3 kilometer. De
rensters worden rond 13.00 uur aan de finish verwacht.
Twee rensters uit het Grouwels-Watersley R+D Team staan op de startlijst, t.w. Isabella Holmgren (Canada, rugnummer 28) en Astrid Marie Bjorn Sorensen (Denemarken, rugnummer 57). Holmgren is de huidige wereldkampioene Cyclo-cross bij de junioren. Ze was vierde in het Canadees kampioenschap op weg. De Deense Bjørn Sørensen was dit jaar vierde in de Omloop van Noordwest Overijssel en derde op het Deens tijdritkampioenschap.

In de eerste van vijf ronden werd het peloton al snel gehalveerd. Er bleven 42 renners over. Op een aantal 'prikken' na bleef het peloton lang compleet. Op twintig kilometer van de streep versnelde de Francaise Julie Bego, die snel 20 seconden voorsprong nam. De achtervolgers kwamen niet écht dichterbij en Bego werd de nieuwe wereldkampioen bij de junioren. Achter haar werden de Britse Cat Ferguson en Belgische Fleur Moors respectievelijk tweede en derde op 9 seconden. Zij versnelden op de het laatste klimmetje op Montrose Street, op 2000 meter van de streep. De sterke Canadese Isabella Holmgren werd 8e op 15 seconden. De Noorse
Bjørn Sørensen 58e op 13:54 minuten.