zondag 20 augustus 2023

GLOBAL Tour d'Oospel | Verslag en uitslag

De Zeeuw Rico van Damme (Yerseke) won gisteren in het Midden-Limburgse Ospel zijn derde koers in zes dagen. Maandag won hij in Steensel, dinsdag in het Belgische Temse Wijk Velle en gisteren dus de negende editie van de GLOBAL Tour d'Oospel, één van de weinige criteriums in Limburg. 

Wedstrijdverloop
Van Damme, Vermeer, Smeets en Reuvers ontsnapten na zo'n 16 kilometer in de wedstrijd en bouwden hun voorsprong stelselmatig uit, tot maximaal vijftig seconden op het bijna 2 kilometer lange parcours. Er kwam geen échte achtervolging op gang in het peloton; het bleef bij korte speldenprikken. Het viertal kon zich dus opmaken voor de finale. In een sprint was Rico van Damme duidelijk sneller dan Tom Smeets en Kevin Reuvers. Tom Vermeer, leider in het Geeniuz-Belisol-Kempenklassement werd vierde, pakte de leidersprijs en verstevigde nog eens in de tussensprints de leiding in het Kempenklassement. 

Rico van Damme (zie foto)
Van Damme: "Het loopt lekker deze week met drie overwinningen. Ik durfde de sprint wel aan te gaan. Ik kon de sprint van de medekoplopers wel goed inschatten. De laatste wedstrijd voor het Kempenklassement in Bergeijk zal ik laten schieten. Ik koers namelijk niet op zondag."

Tom Smeets
Ook de tweede plaats van Tom Smeets was opvallend en hoopvol, want de Reuvernaar moest in de eerste maanden van dit jaar herstellen van de ziekte van Pfeiffer en brak daarna nog eens zijn hand. Smeets:"Deze tweede plaats is zeker een mooie opsteker. Ik hoop dat in de laatste weken van het seizoen nog een paar mooie wedstrijden kan rijden, want daar ben ik eigenlijk niet aan toegekomen na al het blessureleed." 

Uitslag
1. Rico van Damma (Yerseke) 1:44,11; 2. Tom Smeets (Reuver); 3. Kevin Reuvers (Zevenbergen); 4. Tom Vermeer (Wuustwezel,Bel); 5. Jasper de Laat (Son en Breugel) op 16 sec.; 6. Koos Jeroen Kers (Ouderkerk a/d Amstel) op 21 sec.; 7. Finn Mitchell (Nieuw Zeeland); 8. Klaas Groenen (Sint Michielsgestel); 9. Coen Vermeltfoort (Vlijmen) op 22 sec.; 10. Niels Luiten (Voerendaal) op 28 sec.; 11. Luke van der Put (Esbeek) op 29 sec.; 12. Sven Pollaert (Herkenbosch); 13. Paul Gruithuijzen (Breugel); 14. Peter de Winter (Eindhoven); 15. Thijs van Schie (Leiden); 16. Joris de Mönnik; 17. Jordi van Heijst (Den Dungen); 18. Peter Stienstra (Venlo) op 32 sec.; 19. Koen Wulterkens (Doetinchem) op 42 sec.; 20. Harrie van Etten (Vegchel) op 1:16 min. en DNF voor Rick Verheggen (Weert).